TOTTORI SAND DUNES, Lokasi Unik Inspirasi Filem Star Wars | JAPPON

Seorang pemain papan pasir menikmati salah satu daripada banyak aktiviti yang tersedia untuk pengunjung

Sebuah oasis padang pasir yang menarik sedang menanti di Tottori-shi. Tottori Sand Dunes terletak berhampiran ibu kota Tottori di Prefektur Tottori. Terhasil lebih dari 100,000 tahun yang lalu, ia adalah satu-satunya sistem bukit pasir yang besar di seluruh Jepun.

Penggemar filem mungkin mengenalinya sebagai lokasi tumpuan di “The Hidden Fortress” Akira Kurosawa inspirasi untuk planet padang pasir Tatooine di “Star Wars” arahan George Lucas. Berketinggian 90 meter di atas Laut Jepun pada titik tertinggi mereka, bukit pasir ini memberikan peluang kepada para pengembara untuk terjun payung dari puncak berpasir mereka, melambung di atas angin kencang yang kuat.

Bukit pasir ketika matahari terbit menunggu hari yang akan datang

Bagi mereka yang mencari perjalanan yang lebih tenang, keldai dan unta disediakan dengan bayaran untuk membawa pengunjung di sepanjang tebing angin yang bertiup, tinggi di atas pemandangan laut. Sebilangan besar pengunjung hanya mendaki, kerana suhu pasir biasanya selesa untuk berjalan kaki sebelum tengah hari. Penduduk tempatan mengesyorkan melihat bukit pasir pada awal pagi, kerana angin yang bertiup di pasir yang terbentuk semalaman tetap tidak terganggu oleh jejak kaki pengunjung. Di antara pergunungan hijau dan sawah di seluruh negara, Tottori Sand Dunes menonjol sebagai lokasi yang unik tidak seperti yang lain di Jepun.


Artikel ditulis oleh MIRAI NIZAM. Beliau merupakan Pelatih NIJI. Kenali Mirai Nizam dengan lebih dekat lagi di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *