SUKA TINGGAL DALAM PENJARA | JAPPON

Satu jam setelah bebas dia kembali melakukan perkara yang sama. Dan dia melakukannya selama 8 tahun.

Jepun telah dilanda gelombang kejahatan yang dilakukan oleh warga emas. Data menunjukkan bahawa kadar jenayah yang dilakukan oleh warganegara berusia lebih dari 65 tahun telah meningkat dengan cepat selama 20 tahun.

Ed Butler, wartawan dari BBC melaporkan untuk mengetahui sebabnya.

Di rumah separuh jalan di Hiroshima yang menempatkan bekas tahanan sebelum kembali ke masyarakat, Toshio Takata mengatakan dia melanggar undang-undang kerana dia miskin.

Lelaki berusia 65 tahun itu menginginkan tempat tinggal percuma, walaupun dia harus berada di belakang tirai besi.

“Saya telah mencapai usia persaraan dan kemudian kehabisan wang. Jadi saya fikir – mungkin saya akan hidup secara percuma jika saya tinggal di penjara, saya tidak mahu menyakiti atau menyakiti sesiapa pun, saya tidak mahu menjadi buruk. Satu-satunya tujuan saya adalah penjara,” katanya.

Bukan hanya Toshio Takata, di Jepun terdapat ribuan orang tua yang melakukan jenayah kecil hanya untuk hidup bebas dan selamat di penjara.

Bagi negara yang sangat mematuhi undang-undang, bahagian jenayah yang dilakukan oleh warganegara yang berusia lebih dari 65 tahun meningkat dengan cepat dari tahun ke tahun.

Dan seperti Toshio, kebanyakan pelanggar undang-undang tua telah melakukannya berulang kali. Dari 2,500 orang di atas 65 yang disabitkan kesalahan pada tahun 2016, sepertiga telah melakukan jenayah itu lebih daripada lima kali.

Pada masa lalu adalah tradisi bagi anak-anak untuk menyokong ibu bapa mereka, tetapi di luar bandar kerana kekurangan pekerjaan, ramai anak muda pindah, meninggalkan ibu bapa mereka berjuang untuk kehidupan mereka sendiri. Itulah sebabnya mengapa jenayah pada usia tua meningkat dengan cepat.


Artikel ditulis oleh MIRAI NIZAM. Beliau merupakan pelatih projek STAR JOM P JAPAN dan TEMAN PENA & BUKU. Kenali Mirai Nizam dengan lebih dekat lagi di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *