LAMPU BIRU UNTUK KURANGKAN KES BUNUH DIRI? | JAPPON

Jepun dan Scotland memilih untuk menggunakan lampu jalan biru. Lampu biru yang menenangkan ini pada awalnya bertujuan untuk menampilkan beberapa pemandangan kawasan di kedua negara ini.

Namun, tanpa disedari oleh pemerintah perencanaan kota, kawasan yang menggunakan lampu jalan biru lebih selamat kerana kadar jenayah telah menurun. Bukan hanya itu, beberapa stesen kereta api di Jepun kini juga telah mengganti lampu stesen mereka dengan menggunakan lampu biru.

Ini kerana mereka percaya cahaya kebiruan dapat mengurangkan kadar bunuh diri.

Sebagai salah satu negara dengan tahap tekanan tertinggi, kadar bunuh diri di negara matahari terbit ini cukup tinggi. Salah satu cara yang ‘popular’ adalah melompat di hadapan kereta api yang sedang lalu.

Menurut laporan dari Mito Office, wakil Syarikat Kereta Api Jepun, kerana mereka menggunakan lampu biru, kadar bunuh diri mereka telah menurun secara mendadak, bahkan hilang sepenuhnya di salah satu stesen.

Walaupun tidak ada kajian yang jelas mengenai hal ini, dan walaupun beberapa saintis meragui keberkesanan cahaya biru ini dalam mengurangkan kadar jenayah dan bunuh diri, para saintis lain dapat memberikan penjelasan yang masuk akal.

Mizuki Takahashi dari Institut Psikologi Warna Jepun memberitahu New York Times, “Kami mengaitkan warna biru dengan langit dan laut. Warna ini mempunyai kesan menenangkan pada orang yang gugup, atau bagi orang yang terobsesi dengan sesuatu, seperti mereka yang biasanya dialami oleh orang yang mempunyai niat untuk membunuh diri. “⁣

©️ ミライニザム


Artikel ditulis oleh MIRAI NIZAM. Beliau merupakan Pelatih NIJI. Kenali Mirai Nizam dengan lebih dekat lagi di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *