NIKMATI SALJI MUSIM BUNGA

Assalamualaikum

Ini tetamu dari Malaysia, datang melihat salji musim bunga

Lokasi : Gunung Fuji, berdekatan dengan Yamanaka Lake Panorama Dai


#iikanji #jompjapan #jpp #melawatjepun #jompjepun #melancongkejepun #cuticutijepun #jalan2jepun #jepun #japanmuslimtourguide #japantour #tourinjapan #saljimusimbunga #gunungfuji #fuji #yamanakalake

[APA ITU?] AIZOME (่—ๆŸ“) ๐Ÿง

Assalamualaikum semuaย โ˜„๏ธโ˜„๏ธโ˜„๏ธ

Hari ni admin nak memperkenalkan satu istilah Jepun yang anda mungkin belum tahuย  lagi iaitu, AIZOME atau yang dalam tulisan kanji (่—ๆŸ“).ย  Kena bagitahu pasal tulisan kanji ni sebab dalam bahasa Jepun ada banyak perkataan yang sebutannya sama tapi tak sama maksud. Jadi perkataan-perkataan ini boleh dibezakan maksudnya mengikut simbol kanji bagi setiap perkataan tu la. Keliru??? Takpe, tu nanti admin akan terangkan kemudian dalam artikel yang lain kย ๐Ÿ˜„

Okay!

Jadi apa yang dimaksudkan dengan AIZOME??

Aizome (่—ๆŸ“) ialah NILA JEPUN (Blue Japan). Ianya merupakan pencelup dari Jepun (atau “dye”) yang berwarna nila atau biru (ada yang panggil INDIGO juga). Sama saja maksudnya.

Sumber : Internet

Pencelup ni ada banyak jenis. Lain tempat, lain ciri-ciri, keunikan dan cara untuk menghasilkannya. Begitu juga dengan Aizome ni. Dikatakan juga yang Aizome ni merupakan pencelup yang paling awal pernah dibuat tau๐Ÿ˜‰ Antara keunikan Aizome pula ialah, ia antara pencelup yang paling susah nak pudar.

Anda boleh tengok cara pembuatan Aizome melalui video dokumentari hasil karya Takashi Hirukawa untuk lebih faham!

Menarik kan?ย ๐Ÿ˜„

Ini admin kongsikan sikit beberapa produk yang menggunakan Aizome sebagai pencelup untuk memberikan warna biru yangย sangat aesthetic!

kipas dan fabrik Jepun

 

Aizome juga digunakan sebagai pencelup warna pakaian seperti kemeja dan seluar juga

 

aesthetic sangat kan?

 

Benang yang sudah diwarnakan dengan Aizome, hehe

๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ–๏ธ

Macam mana? ada belajar sesuatu? Terutamanya dari video yang admin kongsikanย ๐Ÿ˜„ ada scene menenun tu…sama tak dengan cara buat songket di Malaysia? ๐Ÿ˜

Baik, kalau ada belajar sesuatu tu, share la artikel ni dekat laman sosial masing-masing k. Belajar dulu budaya orang lain, bina hubungan yang baik dengan orang, mana la tahu mereka boleh nak belajar tentang budaya kita kan?ย ๐Ÿคฉ

Sudah page LIKEย Facebook kami??? Kalau sudah, HONTOU NI ARIGATOU GOZAIMASU! (Terima kasih sangat-sangat!)

๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท

Inspirasi artikel ini datang setelah membaca post dari puan Marsita Yunus, orang kelahiran Malaysia yang sudah lama duduk di Jepun. Follow la Facebook beliau, sebab beliau banyak berkongsi info mengenai negara Jepun. Sesungguhnya, tak rugi mengikuti beliau, hahahahaย ๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค—

PAKEJ PELANCONGAN MUSIM BUNGA TERBARU JOM P JAPAN!

 

 

 

Assalamualaikum semua pembaca AHB!๐Ÿ˜€

Anda inginkan percutian yang menarik ke Jepun seperti Tokyo Disneyland, Mt Fuji dan lain2 dengan package serendah RM2540 seorang utk 9 pax?
.
mehla ikut trip kamiย ๐Ÿ˜˜
.
Ini cadangan itinerary dari kami
.
Day 1
=====
~ airport pick-up + free & easy ~
——————————————-
pick up from airport (Narita / Haneda)
check in homestay
free & easy (no guider accompanying)
.
Day 2
=====
~ Tokyo sight seeing ~
——————————
go to Shinjuku Gyoen Park (cherry blossom viewing)
go to Shibuya (Hachiko Statue & Shibuya Crossing)
lunch at halal / Japanese Restaurant
go to Camii Masjid in Shibuya
go to Akihabara
dinner at halal / japanese restaurant at Shinbashi
go back to homestay
.
Day 3
=====
~ Disneyland ~
——————–
go to Disneyland
* include ticket
lunch box will bring to Disney
dinner at Sushi Restaurant
go back to homestay
.
Day 4
=====
~ Mt. Fuji + Gotemba ~
——————————-
go to Kawaguchi Lake
go to Iyashi Village
go to Mt Fuji Station 1st ~ 5th (depend on wheather)
go to Gotemba Outlet (pray here)
go back to Tokyo
dinnet at halal / Japanese restaurant
go back to homestay
.
Day 5
=====
~ Free & easy + go back to Malaysia ~
—————————————————
free & easy (no guider accompanying)
prepare to go to Haneda / Narita Airport
go to Haneda / Narita Airport
.
.
* Homestay Urayasu:
http://www.jompshopping.com/jompjapan/Room_urayasu.html
.
* all by car
.
boleh request quot juga, free consultation tauย ๐Ÿ˜‰
.
jangan segan silu PM kamiย โ˜บ๏ธโค๏ธย :
.
wasap.my/819098426780/hbjompjapan
wasap.my/819098426780/hbjompjapan
wasap.my/819098426780/hbjompjapan
.
.
kita jumpa di Jepun nanti…

 

Lawati page fb Jom P Japan di SINI

Pembelajaran Bahasa Jepun ORIYON kini di bawah AHB!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Alhamdulillah, ORIYON kini merupakan jenama di bawahย AKADEMI HOUKI BOSHIย yang bertanggungjawab menjalankan dan menguruskan program-program berkaitan pembelajaran bahasa Jepun.

Dan program yang sedang kami jalankan sekarang ialahย 
“KELAS BAHASA JEPUN ONLINE ORIYON” di mana sesi pembelajaran dan pengajaran dibuat di Whatsapp saja!

Program ini khas kepada mereka yang ingin belajar bahasa Jepun tetapi tiada masa untuk ke kelas.ย 

============================================

Info kelas seperti yang tertera pada gambar2 di bawahย 

Whatsapp 0127200173 (msg saja) sekiranya ada soalan,

Jika tiada dan berminat, boleh isi borang ini. Anda akan dihubungi selepas borang diisi.

Anda boleh juga lawati page Facebook ORIYON di SINI.

Terima kasihย 

#KelasBahasaJepunOnlineORIYON
#BahasaJepun
#AkademiHoukiBoshi

Restoren Halal di Tokyo : ORIGAMI ASAKUSA

Restoren makanan Jepun halal ini terletak di Asakusa, berdekatan dengan stesen Asakusa.

Nama restoren ialah ORIGAMI ASAKUSA.

Apa yang menarik tentang restoren ini ialah, ianya mempunyai bilik solat dan tempat mengambil wuduk yang teratur.

Jadi jangan lepaskan peluang untuk melawat restoren ini! ๐Ÿ™‚

Peta dan alamat :

https://goo.gl/maps/g7MGucGF5282
1 Chome-2-8 Hanakawado, Taitล-ku, Tลkyล-to 111-0033
ใ€’111-0033 ๆฑไบฌ้ƒฝๅฐๆฑๅŒบ่Šฑๅทๆˆธ๏ผ‘ไธ็›ฎ๏ผ’โˆ’8

Sumber :ย Japan 100% Halal Product and Service Media- JHPSM

Lawati page mereka di siniย 

Replika Gundam Di Odaiba

Replika ini terletak di Odaiba

Namanya RX-0 Unicorn Gundam.
foto: ketika dalam mode destroyer
Tingginya: 19.7 meter dan berskala 1:1.

Ia menggantikan model sebelum ini didirikan di tempat sama. Model yang sebelum ini ialah model klasik RX-78-2.

Orang ramai boleh lihat pertunjukan khas patung robot tersebut setiap jam dari pukul 7.30pm – 9.30pm.

Transformasi patung robot akan berlangsung pada jam 9.00 pagi, 11.00 pagi, 1.00 petang, 3.00 petang, 5.00 petang.

Pada tahun 2020, kawasan pesisir teluk (waterfront) Odaiba akan dijadikan lokasi sukan Olimpik.

Artikel oleh tuan Kamal Zharif bin Kamaludin.

Ikuti facebook tuanย Kamalย dan pageย JOM P JAPANย untuk dapatkan update mengenai negara Jepun.