[APA ITU?] AIZOME (θ—ζŸ“) 🧐

Assalamualaikum semuaΒ β˜„οΈβ˜„οΈβ˜„οΈ

Hari ni admin nak memperkenalkan satu istilah Jepun yang anda mungkin belum tahuΒ  lagi iaitu, AIZOME atau yang dalam tulisan kanji (θ—ζŸ“).Β  Kena bagitahu pasal tulisan kanji ni sebab dalam bahasa Jepun ada banyak perkataan yang sebutannya sama tapi tak sama maksud. Jadi perkataan-perkataan ini boleh dibezakan maksudnya mengikut simbol kanji bagi setiap perkataan tu la. Keliru??? Takpe, tu nanti admin akan terangkan kemudian dalam artikel yang lain kΒ πŸ˜„

Okay!

Jadi apa yang dimaksudkan dengan AIZOME??

Aizome (θ—ζŸ“) ialah NILA JEPUN (Blue Japan). Ianya merupakan pencelup dari Jepun (atau “dye”) yang berwarna nila atau biru (ada yang panggil INDIGO juga). Sama saja maksudnya.

Sumber : Internet

Pencelup ni ada banyak jenis. Lain tempat, lain ciri-ciri, keunikan dan cara untuk menghasilkannya. Begitu juga dengan Aizome ni. Dikatakan juga yang Aizome ni merupakan pencelup yang paling awal pernah dibuat tauπŸ˜‰ Antara keunikan Aizome pula ialah, ia antara pencelup yang paling susah nak pudar.

Anda boleh tengok cara pembuatan Aizome melalui video dokumentari hasil karya Takashi Hirukawa untuk lebih faham!

Menarik kan?Β πŸ˜„

Ini admin kongsikan sikit beberapa produk yang menggunakan Aizome sebagai pencelup untuk memberikan warna biru yangΒ sangat aesthetic!

kipas dan fabrik Jepun

 

Aizome juga digunakan sebagai pencelup warna pakaian seperti kemeja dan seluar juga

 

aesthetic sangat kan?

 

Benang yang sudah diwarnakan dengan Aizome, hehe

πŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈπŸ–οΈ

Macam mana? ada belajar sesuatu? Terutamanya dari video yang admin kongsikanΒ πŸ˜„ ada scene menenun tu…sama tak dengan cara buat songket di Malaysia? 😍

Baik, kalau ada belajar sesuatu tu, share la artikel ni dekat laman sosial masing-masing k. Belajar dulu budaya orang lain, bina hubungan yang baik dengan orang, mana la tahu mereka boleh nak belajar tentang budaya kita kan? 🀩

Sudah page LIKEΒ Facebook kami??? Kalau sudah, HONTOU NI ARIGATOU GOZAIMASU! (Terima kasih sangat-sangat!)

🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Inspirasi artikel ini datang setelah membaca post dari puan Marsita Yunus, orang kelahiran Malaysia yang sudah lama duduk di Jepun. Follow la Facebook beliau, sebab beliau banyak berkongsi info mengenai negara Jepun. Sesungguhnya, tak rugi mengikuti beliau, hahahahaΒ πŸ€—πŸ€—πŸ€—πŸ€—πŸ€—