Apa Pandangan Rakyat Jepun Biasa Mengenai Islam? | JAPPON

Mesti anda terfikir apa pandangan mereka tentang Islam? Dari sebuah survey yang dilakukan oleh Youtuber dari Jepun iaitu Nobita in Japan menanyakan soalan secara spontan kepada mereka yang ditemuramah lebih kurang 4 tahun lalu (2018), ini hasilnya :

🔓 Mereka memikirkan tentang larangan Islam seperti memakan khinzir dan meminum alkohol. Mereka nerasakan agak sukar untuk membuang tabiat itu.

🔓 Mereka membayangkan pengikut Islam mempunyai pegangan yang kuat.

🔓 Ketakutan mereka terhadap Islam kerana serangan pengganas yang berlaku di seluruh dunia. Mereka mengganggap Islam adalah agama keganasan. Mereka juga mengatakan media amat memainkan peranan mengenai pandangan orang Jepun tentang Islam itu agama yang tidak mempunyai imej yang baik. Mereka merasakan agak sukar untuk Islam berkembang di Jepun, begitu juga dengan agama lain.

🔓 Sebahagian besar orang Jepun menyamakan Islam dengan pengganas ekstrimis ISIS.

…. dan banyak lagi pandangan buruk mereka mengenai Islam.

Sebenarnya, banyak faktor yang menjadikan Islam nampak jahat di mata orang Jepun. Tetapi yang paling ketara adalah media massa. Ya, mungkin kalau media massa Barat tidak bias tentang Islam, pasti rakyat Jepun mudah menerima Islam. Tapi itulah, sebenarnya rakyat Jepun bukan saja takut dengan agama Islam, malah agama lain juga. Mereka sebenarnya tidak ambil berat dan jarang ingin ambil tahu pasal setiap agama di dunia ini dan kewujudan Tuhan itu sendiri.

Apa-apa pun, anda boleh baca dan nilai sendiri mengenai jawapan-jawapan yang mereka berikan pada gambar di bawah. Agak sedih juga apabila memikirkan tentang pengaruh media massa sama ada Barat atau di Jepun sendiri yang memberikan imej yang buruk mengenai Islam tapi kita hanya boleh melihat sahaja. Semoga ada sinar hidayah yang terpancar pada rakyat Jepun mengenai ajaran Islam yang sebenar.

©️  ミライニザム


  • A

1. APA YANG TERFIKIR DI MINDA KAMU APABILA KAMU MENDENGAR ISLAM?

A : Saya membayangkan bahawa ia adalah agama yang sangat kuat ajarannya.  Ia tidak membenarkan anda mengambil khinzir, alkohol dan banyak makanan lain, bukan?  Sebagai orang Jepun, kedengarannya agak sukar bagi saya. 

(Maksud anda, Islam terlalu tegas?)

Ya, memang itu yang saya fikir.

B : Perkara pertama yang terlintas di fikiran saya ialah Ramadan.  Terdapat begitu banyak pengikut di banyak negara, bukan?  Saya sebenarnya berminat dengan budaya itu.  Saya tidak begitu pasti, tetapi ada banyak larangan diet, bukan?  Ya, saya tidak begitu yakin dengan perkara itu.  Tetapi anda tahu, saya mempunyai gambaran yang baik terhadap Islam.

C : Fundamentalisme didahulukan, saya fikir.  Saya fikir fundamentalisme Islam adalah seperti mata ke mata dan gigi ke gigi. 

(Sekiranya seseorang melakukan sesuatu yang jahat, orang itu dihukum dengan cara yang sama?)

Begitulah saya dengar tentang Islam.

D : Saya membayangkan bahawa ia mempunyai kepercayaan yang kuat berbanding agama-agama lain

(Seperti, anda pasti harus mengikuti peraturan itu?)

Ya, seperti peraturan adalah segalanya untuk anda.  Oleh itu, jika anda tidak mengikutinya, anda tidak akan gembira. 

(Mungkin ia kelihatan agak tegas bagi anda?)

Saya rasa mungkin sebenarnya tidak begitu banyak bagi pengikut.  Saya rasa mereka sebenarnya gembira dengan mengikuti peraturan tersebut.  Ya, saya rasa ia tidak tegas bagi mereka.  Jadi saya rasa mereka berasa kecewa apabila melihat seseorang tidak mengikutinya.  Maksud saya, ajaran Islam.  Sebenarnya, saya sering bertemu Muslim pada hujung minggu di Tokyo.  Tetapi, saya tidak bertanya kepada mereka mengenai agama mereka.  Kerana saya tidak pasti adakah itu baik untuk mereka atau tidak.  Mungkin itu pantang larang bagi mereka, anda tahu.  Jadi ya, saya tidak membincangkan topik ini ketika bercakap dengan mereka.  Sekiranya mereka mengemukakannya, saya bertanya sedikit mengenai Islam.

(Jadi pada dasarnya, anda belum tahu tentang agama itu?)

Ya, saya sebenarnya tidak tahu.  Saya tidak pasti sama ada sebenarnya yang saya bayangkan.

E : Anda tahu, penutup kepala tu, apa ia dipanggil?

(Maksud anda,hijab?)

Ya.

F : Anda tahu, penutup kepala yang saya bayangkan tu, pengikutnya selalu memakainya. Dan juga, mereka banyak bersembahyang.

G : Ia tak benarkan anda makan khinzir, kan?

H : Saya sebenarnya mempunyai beberapa rakan yang menganut agama Islam.  Mereka baik dan peramah.  Anda tahu, media kita cenderung menyiarkan kepada kita imej tentang Islam secara negatif, bukan?

(Ya.) 

Tetapi saya secara peribadi tidak mempunyai gambaran negatif terhadap Islam.


2. MELIHAT SERANGAN PENGGANAS DITAYANGKAN DI MEDIA MASSA YANG BANYAK MENUNJUKKAN ISLAM ITU AGAMA PENGGANAS, ADAKAH ANDA MERASA TAKUT TENTANG ISLAM?

C : (Adakah anda merasa takut tentang Islam?)

Ya, saya merasakan begitu.

E : Ya, benar. 

(Mungkin ramai orang Jepun yang lain berfikir seperti itu? Mungkin mereka menganggap menerima orang Islam tidak sesuai untuk Jepun?)

Orang Jepun yang lain juga berfikir seperti saya?  Ya, saya rasa orang Jepun memandang Islam tidak mempunyai imej yang baik. 

(Bagaimana dengan anda secara peribadi?)

Saya juga tidak mempunyai imej yang baik. 

(Adakah anda fikir banyak orang Jepun tidak peduli dengan agama?)

Ya, saya rasa orang Jepun begitu tidak peduli dengan agama. 

(Anda fikir begitu?)

Ya. 

(Jadi mungkin ramai di antara kita yang tidak tahu mengenai Islam?)

Ya, saya rasa kita tidak tahu mengenai agama itu.

A : Sekiranya jikalau Jepun ada begitu banyak serangan pengganas, kita akan berfikir seperti itu.  Tetapi Jepun belum pernah merasai lagi serangan keganasan oleh penganut Islam.  Oleh itu, saya tidak merasa takut dengan penganutnya selagi saya berada di Jepun.  Tetapi, jika saya melancong ke Eropah, sebuah negara yang memiliki populasi Muslim yang ramai, saya sejujurnya sangat takut pergi ke sana.

B : Sudah tentu, saya takut dengan pelampau Islam seperti ISIS.  Tetapi saya sebenarnya mempunyai beberapa kenalan yang menganuti Islam di Jepun.  Saya kadang-kadang pergi ke perjumpaan orang Islam dan berborak dengan mereka.  Oleh itu, saya melihat mereka sama sekali berbeza dengan ISIS. 

(Adakah anda fikir banyak orang Jepun tidak peduli dengan agama?)

Ya, saya rasa begitu.  Di Jepun, bahkan orang yang memeluk agama Buddha dilihat pelik.  Saya rasa orang di Jepun tidak mahu mempercayai sesuatu seperti Tuhan.  Ini berlaku untuk agama apa pun, bukan hanya Islam.

H : Saya rasa media kita mempunyai pengaruh yang kuat terhadap orang Jepun.  Jadi mungkin ramai di antara kita yang merasa takut dengan Islam.

D : Orang yang menyebabkan serangan pengganas adalah pelampau Islam seperti ISIS, bukan?  Tetapi sekurang-kurangnya mereka ada kaitan dengan Islam.  Oleh itu, ketika melihat orang Islam di dalam kereta api, misalnya, segera menjauhkan diri dari orang itu hanya kerana kelihatan menakutkan.  Saya mendengar dari rakan saya beberapa orang berkelakuan seperti itu di Jepun.

(Sebilangan orang Jepun benar-benar melakukannya di Jepun?)

Menurut rakan saya, ia sebenarnya berlaku.  Orang Jepun segera menjauhkan diri dari orang yang kelihatan seperti seorang Muslim.  Kerana ketakutan orang Islam itu mungkin pengebom berani mati. 

(Adakah anda fikir mungkin ramai orang Jepun takut akan Islam?)

Saya rasa banyak orang di Jepun mempunyai rasa takut seperti itu secara tidak sengaja atau tidak.  Sebab saya mengatakan bahawa, di Jepun, banyak orang tidak peduli dengan agama, termasuk saya.

(Saya rasa begitu juga)

Mereka tidak memeluk agama dan bahkan tidak berusaha untuk mengetahui lebih banyak perkara itu.  Tidak ada minat atau rasa ingin tahu.  Jadi mereka menilai Islam seperti media massa kita seperti berita, rancangan TV, majalah, dll


3. ADAKAH ANDA FIKIR JEPUN IALAH NEGARA YANG BAGUS UNTUK ORANG ISLAM?

C : Mengingat pandangan kita mengenai agama, saya rasa tak. Realitinya agak sukar.  Sejujurnya, ketika saya mendengar Islam, itu sangat asing dan agak tidak dapat difahami bagi saya. 

(Seperti, tidak ada keakraban?)

Ya dan saya rasa kita umumnya mempunyai keistimewaan eksklusif untuk sesuatu yang tidak biasa.  Maksud saya, apabila kita tidak tahu mengenai sesuatu, kita menolak kecenderungan semacam itu, anda tahu.  Paling tidak padaawalnya, saya rasa kita tidak menerima sesuatu yang tidak biasa.

H : Tidak. 

(Mungkin ada beberapa diskriminasi?)

Ya, saya rasa begitu.  Dan bukan hanya itu, anda tahu, sekatan diet, saya rasa kita tidak mempunyai makanan halal yang cukup untuk orang Islam.

A : Saya rasa kerana kita tidak terlalu mendiskriminasi orang Islam, saya rasa mungkin tidak mengapa mereka tinggal di sini tetapi saya sebenarnya tidak pasti akan hal itu. 

(Ya, ini cukup sulit untuk dijawab, bukan?)

Ya, tetapi kerana kita tidak mempunyai banyak serangan pengganas Islam yang besar, saya rasa kita tidak mempunyai kebencian yang kuat terhadap Islam, sekurang-kurangnya buat masa ini, saya tidak fikir kita mendiskriminasi orang Islam tetapi pada akhirnya saya tidak pasti akan perkara itu. 

(Adakah anda fikir ada diskriminasi terhadap orang Islam di Jepun?)

Bukan hanya orang Islam, saya rasa kita sebenarnya mendiskriminasi orang asing secara umum.  Tetapi itu boleh berlaku di negara lain.  Di negara-negara Islam juga, saya rasa ada diskriminasi terhadap orang asing. Ia tetap berlaku. Itu tidak dapat ditolong dan saya rasa mungkin Jepun akan mendapat serangan pengganas suatu hari nanti jikalau kerajaan Jepun menerima orang asing secara besar-besaran.

B : Saya takut untuk mengatakan bahawa mungkin sebenarnya sukar bagi orang Islam untuk tinggal di sini

(Apa yang membuat anda berfikir begitu?)

Saya rasa kita cenderung mengharapkan semua orang bertindak seperti orang lain.  Saya rasa kecenderungan itu cukup kuat.  Dan saya rasa ramai di antara kita melihat umat Islam sebagai kumpulan ISIS yang sama.  Dan anda tahu, kita tidak mempunyai banyak masjid, bukan?  Hanya sebilangan kecil.  Secara keseluruhan, saya harus mengatakan bahawa sukar bagi orang Islam untuk tinggal di Jepun.


4. ADAKAH BENAR SEBAHAGIAN BESAR RAKYAT JEPUN MENYAMAKAN ORANG ISLAM BIASA DENGAN ISIS?

D : Sebenarnya, saya seperti itu kerana saya tidak tahu mengenai Islam.  Saya mengakui bahawa saya meletakkan ISIS dalam kategori yang sama dengan orang Islam yang lain.  Saya tidak pasti mengenai perbezaannya

(Kerana mereka berdua pengikut Islam?)

Ya.  Saya rasa saya melihat mereka seperti itu. 

(Sebilangan pelajar saya mempelajari bahasa Jepun sebenarnya beragama Islam. Menurut mereka, ISIS adalah kumpulan yang berbeza sama sekali dengan agama Islam. Mereka kesal kerana banyak orang Jepun meletakkan ISIS dalam kategori yang sama dengan Islam. Maksud saya, mereka mengatakan banyak orang melihat mereka sama seperti ISIS.)

B : (Adakah ramai orang Jepun menyamakan ISIS dengan orang Islam?)

Ya, saya rasa begitu.  Saya fikir ia tidak adil.  Orang Islam hanya mengikuti ajaran agama.

H : Ya, saya rasa mereka sebenarnya berfikir begitu, mungkin lebih dari 80%.

A : Ya, saya rasa begitu. Anda tahu, orang seperti ISIS sebenarnya hanya sebilangan kecil umat Islam.  Saya rasa begitu.  Tetapi, saya tidak begitu pasti mengenai perkara itu.


5. SEBILANGAN RESTORAN DI JEPUN MENOLAK UNTUK MENGUPAH INDIVIDU MUSLIM YANG MEMAKAI TUDUNG MENJADI PEKERJANYA. ADAKAH ANDA FIKIR IA TIDAK ADIL?

B : Ya, saya fikir ia tidak adil.  Sebenarnya, mereka tidak perlu risau rambut terjatuh ke dalam makanan, bukan? 

(Jadi anda fikir itu sebenarnya diskriminasi?)

Ya, memang begitu.  Menolak pengambilan pekerja hanya kerana individu tersebut hanya memakai tudung tidak adil.

D : Saya fikir ia benar-benar adil hanya kerana anda harus mematuhi peraturan seperti orang lain sekiranya anda ingin bekerja di sini.  Sekiranya pekerjaan itu memerlukan anda dilihat oleh ramai pelanggan, itulah yang perlu anda ikuti.  Sama seperti anda meminta orang-orang untuk mengikuti agama jika mereka ingin menjadi seorang Muslim.  Perkara yang sama, anda tahu jika anda ingin bekerja di sini, anda adalah orang yang perlu mengikuti peraturan kami kali ini.  Saya rasa anda hanya perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran. 

Sekiranya anda tidak dapat melakukannya kerana agama anda, saya takut mengatakan anda tidak boleh bekerja di sana.  Ya, secara keseluruhan, saya fikir ia adil.  Apa pendapat kamu? 

(Saya rasa tidak adil kerana saya rasa restoran itu menolak anda kerana mereka tidak menyukai orang Islam itu. Mungkin itu kerana keadaan kebersihan atau bagaimana perasaan pelanggan terhadap orang Islam itu, dll.)

Ya. 

(Simpati saya sepenuhnya dengan orang Islam. Saya akan sangat sedih jika saya ditolak hanya kerana saya memakai tudung. Tetapi saya rasa itu adalah salah satu bahagian budaya Jepun. Itu hanya peraturan, anda tahu. Ini adalah klise, tetapi  pepatah ada menyebut, “Ketika di Rom, jadilah seperti orang Rom”.)

Ya, setiap negara mempunyai peraturan sendiri.  Sekiranya anda tinggal di negara lain, anda perlu memahami budaya dan peraturan terlebih dahulu.  Dan jika anda rasa di sana mudah untuk anda, anda sebenarnya harus pergi ke sana.  Sekiranya anda tidak tahu apa-apa tentang budaya kami dan datang ke sini, anda cenderung tidak berpuas hati dan banyak mengeluh.


6. ADAKAH OK UNTUK JEPUN MENERIMA PENDATANG MUSLIM?

H : Saya katakan YA.  Saya mahu mempunyai pelbagai budaya di Jepun.  Saya harap Jepun akan lebih menerimanya.

F : Saya rasa Jepun perlu melakukan pemeriksaan latar belakang secara menyeluruh sebelum menerimanya

(Adakah anda bimbang dengan jenayah atau serangan keganasan?)

Saya rasa Jepun cukup tegas dalam hal imigresen jadi saya rasa anda tidak perlu risau sangat.

I : (Saya dapati apabila kebanyakan orang Jepun menjawab mengenai imigrasi, mereka kebanyakannya tidak setuju Jepun menerima pendatang. Saya mendapati mereka sangat menentang terutamanya pendatang Muslim. Mereka mengatakan pengganas sering kali berkaitan dengan Islam sehingga mereka takut kepada orang Islam. Apa pendapat anda tentang perkara itu?) 

Sebenarnya saya berasa takut dengan perkara itu.  Semasa saya melakukan perjalanan ke luar negara dan memikirkan negara mana yang saya tuju, adakah negara itu mempunyai banyak serangan pengganas yang penting bagi saya terutamanya sekarang ini.  Sudah tentu, saya tahu ia bergantung pada individu. 

Maksud saya, walaupun negara itu berbahaya dan mempunyai banyak serangan pengganas, saya tahu ada banyak orang baik.  Mereka mengatakan Jepun adalah negara yang damai, tetapi kita masih mempunyai beberapa orang yang sangat jahat, bukan?  Ya, itu bergantung pada orangnya.  Tetapi, beberapa negara mempunyai kejahatan dan ketakutan yang jauh lebih banyak daripada Jepun, dan jika kita mula menerima banyak pendatang, beberapa dari mereka mungkin berasal dari negara-negara tersebut, kemungkinannya cukup tinggi.  Dan saya fikir bagaimana mereka melihat jenayah sama sekali berbeza dengan yang kita lihat kerana perbezaan budaya.  Ya, saya berasa takut.

D : (Inilah yang saya dapat dari beberapa tanggapan: “Sebab Jepun selamat dan tidak ada serangan pengganas sejauh ini adalah kerana Jepun tidak memiliki banyak Muslim”)

Mungkin.  Itu mungkin menjadi alasan.  Tetapi saya yakin itu bukan satu-satunya alasan. 

(Ramai bimbang Jepun akan menjadi seperti Sweden atau Jerman jika kerajaan meningkatkan jumlah imigran Muslim.)

Itu hanya satu kemungkinan, bukan?  Melihat banyak serangan keganasan Islam di banyak negara lain, hanya berdasarkan itu, saya rasa mungkin saya akan bimbang tentang perkara itu.  Serangan keganasan Islam mungkin berlaku di sini, anda tahu.  Tetapi melihat orang Islam di Jepun sebenarnya, saya tidak akan bimbang tentang jenayah.  Pada akhirnya, mereka hanya mengikuti agama yang tidak kita lakukan.  Itu sahaja.


7. ADAKAH ANDA OKAY UNTUK BERKAWAN DENGAN ORANG MUSLIM?

C : Saya rasa ia bergantung pada individu, bergantung pada keperibadiannya.  Saya rasa saya tidak mahu berkawan dengannya hanya sebab agama.  Tetapi saya tidak pasti mengenai perkara itu pada akhirnya jika betul atau tidak.

B : Itu sama sekali tidak ada masalah tetapi saya tidak mahu berkawan dengan pelampau Muslim.

A : Saya OK sahaja.  Tetapi, ketika saya pergi makan bersama, mungkin saya harus mengambil berat tentang diet.  Saya rasa harus mempunyai pertimbangan seperti itu kepada dia.

F : Saya sebenarnya mempunyai rakan yang menganut agama Islam.  Itu bergantung pada orangnya.  Saya tidak menilai mereka hanya berdasarkan agama.

(Rakan Muslim anda memakai tudung?)

Ya. 

(Anda tidak kisah langsung mengenainya sama?)

Tidak sama sekali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *